Elektrisch varen

Ontdek alles over elektrisch varen

Elektrisch varen is steeds populairder aan het worden. Net als een e-bike of een elektrische auto op de weg zien we ook elektrisch varen steeds vaker terug op het water. E-mobiliteit is duurzaam, goed voor het milieu en zo ook elektrisch varen. De motor wordt namelijk elektrisch aangedreven en verbruikt hierdoor geen brandstof. Op deze manier worden er geen vervuilende uitlaatgassen uitgestoten. U vindt alles over elektrisch varen bij JH Watersport.

Vaartijd elektrisch varen

Een van de belangrijkste factoren bij het elektrisch varen is de vaartijd; hoe lang wilt u kunnen varen? Elektrisch aangedreven boten hebben geen ongelimiteerde vaartijd. Na een bepaalde tijd moeten de accu’s worden opgeladen en dit is wel iets om rekening mee te houden. Als u bijvoorbeeld een lange vaartocht wilt gaan maken (meer dan één dag) houdt er dan rekening mee dat er tijdens een tussenstop de mogelijkheid is om de accu’s op te kunnen laden. Ons advies is dan ook om altijd een iets groter accupakket aan te schaffen. Op deze manier heeft u altijd voldoende vaarbereik.

Een andere factor bij het kiezen van een elektrisch aangedreven boot is de kracht en de grootte van de motor. Deze bepaald namelijk hoeveel gewicht de boot kan dragen en hoe snel de boot kan varen. Het is belangrijk om een motor en een accupakket te kiezen die past bij uw persoonlijke vaarbehoefte. Omdat het over uw persoonlijke vaarwensen gaat is dit voor iedereen anders. Wij voorzien u graag van een gratis advies op maat om te kijken welke boot, motor en accu het beste bij uw vaarwensen aansluiten

Gratis advies?

Neem contact met ons op.

De 5 voordelen van elektrisch varen

  1. Stil: Elektrisch aangedreven boten maken veel minder geluid ten opzichte van boten met een benzine- of diesel motor. Hierdoor zijn deze minder storend voor de omgeving en al het leven in en rondom het water.
  2. Weinig onderhoud: Elektrische motoren vragen nauwelijks onderhoud. Ze zijn compact, makkelijk in gebruik en bestaan ook uit relatief weinig onderdelen.
  3. Milieuvriendelijk: Met elektrisch varen produceert u geen uitlaatgassen en vermindert u hiermee de uitstoot van schadelijke stoffen. Hierdoor spaart u het milieu en mag u bovendien – in tegenstelling tot benzine- of dieselmotoren – overal varen. Zo ook in de meest beschermde natuurgebieden. Daarnaast mag u ook gewoon varen in steden als Amsterdam, Utrecht, Leiden of alle andere plekken waar een vaarverbod geldt of komt in de toekomst voor brandstof aangedreven motoren.
  4. Minder kosten: Qua gebruik van de motor bent u minder geld kwijt met een elektromotor dan wanneer u zou varen met een brandstofmotor. Dit omdat er geen brandstofkosten zijn en de onderhoudskosten dus ook vaak lager zijn.
  5. Duurzaam: Met het oog op de toekomst zit u met elektrisch varen goed. De elektromotoren hebben een lange levensduur en dragen door geen brandstof te verbruiken bij aan de verduurzaming van de aarde.

De 5 nadelen van elektrisch varen

  1. Minder lang varen: Een elektrisch aangedreven boot heeft vaak een beperkt bereik. Dit omdat de accu’s na een bepaalde tijd opgeladen moeten worden. Dit kan dus betekenen dat u wat minder ver kunt varen dan met een boot met een brandstofmotor. Kiezen voor een groter accupakket kan hiervoor een oplossing zijn.
  2. Hogere aanschafkosten: Een elektrisch aangedreven boot is vaak duurder in aanschaf dan een boot met een verbrandingsmotor.
  3. Een brandstofmotor kan harder varen: Een boot met een brandstofmotor kan simpelweg harder varen dan een boot aangedreven door een elektromotor. Elektrisch varen is dus in de meeste gevallen niet geschikt om over het water te schieten met zeer hoge snelheden.
  4. Opladen: Elektrische boten moeten na een bepaalde tijd opgeladen worden. Het aantal laadstations is nog beperkt en dus kan het soms lastig zijn om een plekje te vinden om uw accu’s op te laden. Daarnaast duurt het opladen vaak ook iets langer dan het vullen van een brandstoftank.
  5. Kracht: Sommige elektromotoren zijn een stuk minder krachtig in vergelijking tot brandstofmotoren.

ePropulsion

Om uw boot uit te rusten met een elektrische buitenboordmotor raden wij het merk ePropulsion aan. Dit innovatieve merk heeft bewezen krachtige, betrouwbare en duurzame motoren voor de watersport te ontwikkelen. U vindt alles over ePropulsion op onze merkenpagina.

Vaarbehoefte elektrisch varen

Het is belangrijk om in kaart te brengen hoe vaak u de boot wilt gaan gebruiken en met welk doel. Als u de boot voornamelijk voor korte vaartochten gaat gebruiken, dan is in de meeste gevallen een kleiner accupakket voldoende. Wilt u de boot gaan gebruiken voor langere vaartochten of wilt u met veel personen op pad? Dan is een groter accupakket wellicht de betere keuze.

Conclusie elektrisch varen

Elektrisch varen biedt u als watersportliefhebber dus vele voordelen. Zo zijn de elektromotoren stil en milieuvriendelijk, vergen ze weinig onderhoud, u heeft minder kosten en het is een duurzame manier van varen. Uiteraard zijn er ook een aantal verschillen in vergelijking tot varen met een brandstofmotor. Onder andere de vaartijd, aanschafkosten, het vermogen en het opladen van de accu’s. Het is aan u om uw vaarbehoefte in kaart te brengen en te kiezen voor de boot in combinatie met een motor die geheel aansluit bij uw wensen. Bij JH Watersport bent u aan het goede adres voor een eerlijk en vrijblijvend advies over uw vaarwensen. Ga naar de contactpagina en maak een afspraak.

Bekijk de video