De voor en nadelen van een elektrosloep

25 juni 2024

De voor en nadelen van een elektrosloep

Bij JH Watersport streven we ernaar om uw vaarervaring steeds verder te verbeteren. Elektrisch varen met een sloep biedt een hele reeks voordelen, van milieuvriendelijkheid tot heerlijke stilte op het water. In deze blog delen we waarom elektrisch varen in onze ogen de toekomst heeft en waar je op moet letten als je overweegt over te stappen op een elektrische sloep.

De Voordelen van Elektrisch Varen

Elektrisch varen heeft veel voordelen die we hieronder voor u uitlichten

  1. Duurzaamheid Elektrisch varen is een milieuvriendelijke keuze. Elektrische motoren stoten geen schadelijke gassen uit en helpen zo de lucht en het water schoon te houden. Dit betekent dat je kunt genieten van de schoonheid van de natuur en deze ook nog eens minder belast.
  2. Rust en Stilte Een van de meest aantrekkelijke aspecten van elektrisch varen is de stilte. In plaats van het gebrom van een traditionele motor hoor je alleen het zachte geluid van het kabbelende water en het fluiten van de vogels om je heen. Dit zorgt voor een rustgevende en ontspannende dag op het water.
  3. Minder Onderhoud Elektrische motoren hebben minder bewegende onderdelen dan verbrandingsmotoren, wat resulteert in minder slijtage en daardoor lagere onderhoudskosten. Er is bijvoorbeeld geen olie om te verversen en zijn er geen  brandstoffilters en bougies  om te vervangen.

Belangrijke Overwegingen ( nadelen) bij Elektrisch Varen

Ook kent elektrisch varen zijn beperkingen ( nadelen) welke wij ook voor u uitlichten, wel is de verwachting dat de hieronder genoemde beperkingen in de toekomst steeds kleiner worden door de snelle technologische ontwikkelingen.

  1. Actieradius en Accucapaciteit De actieradius van een elektrische sloep is afhankelijk van de capaciteit van de accu en het energieverbruik van de motor. Moderne accu’s bieden steeds betere prestaties, maar het is belangrijk om te weten hoe ver je wilt varen en hoe lang je op het water wilt blijven. Doordat je accu’s niet even oplaad zoals je de brandstof tank weer volgooit kan dit een beperkende factor zijn.
  2. Oplaadmogelijkheden Het opladen van de accu’s kan thuis, maar er zijn ook steeds meer oplaadpunten beschikbaar bij jachthavens en aanlegplaatsen. Controleer altijd de beschikbaarheid van oplaadpunten langs je geplande vaarroute om te voorkomen dat je zonder stroom komt te zitten. Dit maakt het plannen van meerdaagse vaartochten iets complexer.
  3. Gewicht en Ruimte Accu’s kunnen zwaar zijn en nemen ruimte in beslag. Bij de aanschaf van een elektrische sloep is het belangrijk om rekening te houden met het extra gewicht en de ruimte die de accu’s innemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig compacte en lichte accu’s beschikbaar die een stuk minder zwaar zijn en ook minder ruimte innemen.
  4. Aanschafprijs De aanschafprijs van een elektrische sloep kan variëren, afhankelijk van het model, de grootte en de specificaties van de accu en motor, maar over het algemeen zijn elektrische sloepen duurder in aanschaf dan sloepen met een traditionele brandstofmotor. Dit komt doordat de kosten van de elektrische motor en de accu’s hoger zijn als die van een traditionele brandstof motor.

Elektrisch Varen bij JH Watersport

Bij JH Watersport zijn we enthousiast over de mogelijkheden van elektrisch varen. Wij werken met Epropulsion elektromotoren accu’s en laders. Wij  staan dan ook klaar om je te adviseren en te helpen bij het vinden van de perfecte elektrische sloep die aan jouw wensen voldoet.

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe elektrische sloep of je huidige sloep wilt laten ombouwen naar een elektrisch model, wij helpen u graag.

Bezoek Onze Showroom

Ben je nu benieuwd naar de voordelen van elektrisch varen en wil je meer weten over de mogelijkheden van een elektrische sloep? Bezoek dan onze showroom aan de Noordzijde 27B in Noordeloos.

 

Overige Berichten

HISWA te Water 2023

HISWA te Water 2023

JH Watersport staat met het merk Primeur maar liefst 4 dagen op de grootste in-water bootshow van Noord-Europa. Vanaf woensdag 30 augustus t/m...

Lees meer
De nieuwe website is online.

De nieuwe website is online.

We zijn er blij mee! De vorige website werd al weer wat ouder. Tijd om alles een nieuwe look te geven met het doel alles nog overzichtelijker te...

Lees meer