Wanneer heb je nu een vaarbewijs nodig?

30 mei 2024

Wanneer heb je nu  een Vaarbewijs nodig?

Vaak krijgen wij de vraag wanneer heb je nu een vaarbewijs nodig? Of je nu een ervaren schipper bent of net begint met varen, wanneer is dat vaarbewijs nu nodig en wanneer niet, in deze blog lichten wij dit graag toe.

 1. Type Vaartuig

De behoefte aan een vaarbewijs hangt in eerste instantie af van het type vaartuig dat je wilt besturen:

 • Pleziervaartuigen: Voor pleziervaartuigen die korter zijn dan 15 meter, is geen vaarbewijs nodig, tenzij deze een hoge snelheid kunnen bereiken.
 • Snel varende motorboten: Voor motorboten die sneller kunnen varen dan 20 km/u is altijd een vaarbewijs verplicht. Dit geldt ook als de boot korter is dan 15 meter.
 • Grote pleziervaartuigen: Voor pleziervaartuigen die langer zijn dan 15 meter en niet langer dan 25 meter, heb je een Klein Vaarbewijs nodig. Dit is opgedeeld in twee categorieën:
  • Klein Vaarbewijs 1 (KVB1): Vereist voor binnenwateren zoals rivieren, kanalen en meren.
  • Klein Vaarbewijs 2 (KVB2): Nodig voor varen op grotere wateren zoals de Waddenzee, Eems/Dollard het IJsselmeer het Markermeer, Ijmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde.
 1. Vaargebied

Het vaargebied speelt ook een belangrijke rol bij de verplichting van een vaarbewijs:

 • Binnenwateren: Op binnenwateren zoals meren, rivieren en kanalen heb je een Klein Vaarbewijs 1 nodig als je vaart met een pleziervaartuig langer dan 15 meter of een snelle motorboot.
 • Kustwateren en open wateren: Voor de grotere wateren zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, en de Zeeuwse wateren heb je een Klein Vaarbewijs 2 nodig.
 1. Leeftijdseisen

Naast het type vaartuig en het vaargebied, zijn er ook leeftijdseisen verbonden aan het verkrijgen van een vaarbewijs:

 • Klein Vaarbewijs 1: Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om een Klein Vaarbewijs 1 te halen.
 • Klein Vaarbewijs 2: Ook hiervoor geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.
 1. Examen en Theorielessen

Om een vaarbewijs te verkrijgen, moet je een examen afleggen dat je kennis over de regels en veiligheid op het water test.

Het examen bestaat uit een theoretisch deel waarin onderwerpen zoals vaarregels, veiligheid, en navigatie aan bod komen. Voor het Klein Vaarbewijs 2 moet je daarnaast aantonen dat je kennis hebt van zeilnavigatie en getijdebewegingen.

Conclusie

Het bezit van een vaarbewijs is niet alleen een wettelijke vereiste in bepaalde omstandigheden, maar ook een belangrijk bewijs van je bekwaamheid en verantwoordelijkheid als schipper. Of je nu van plan bent om te varen op de rustige binnenwateren of de uitdagendere kustwateren, zorg ervoor dat je weet of een vaarbewijs nodig is en bereid je goed voor op het examen. Veiligheid op het water begint met kennis en voorbereiding, en een vaarbewijs is de eerste stap in die richting.

Veel plezier en veilige vaart!

 

Overige Berichten

HISWA te Water 2023

HISWA te Water 2023

JH Watersport staat met het merk Primeur maar liefst 4 dagen op de grootste in-water bootshow van Noord-Europa. Vanaf woensdag 30 augustus t/m...

Lees meer
De nieuwe website is online.

De nieuwe website is online.

We zijn er blij mee! De vorige website werd al weer wat ouder. Tijd om alles een nieuwe look te geven met het doel alles nog overzichtelijker te...

Lees meer