Welke sloep of tender past er nu bij ons?

10 juni 2024

Welke sloep of tender past er nu bij ons?

 

Welke sloep of tender past er nu bij ons? Wanneer je overweegt om je eerste sloep of tender aan te schaffen, komt er veel op je af. Eén van de belangrijkste beslissingen die je moet maken, is de afmeting van de sloep of tender. Vaak krijgen wij bij Jh watersport dan ook de vraag: Welke sloep of tender past er nu bij ons?  De juiste afmeting kiezen kan een wereld van verschil maken in je vaarervaring. In deze blog bespreken we de factoren die van invloed zijn op de juiste  keuze en geven we enkele praktische tips om je te helpen de perfecte sloep of tender  te vinden.

Gebruik: Hoe ga je de sloep of tender gebruiken?

Het beoogde gebruik van je sloep of tender speelt een cruciale rol in de afmetingkeuze. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ontspannende tochten: Ben je van plan om voornamelijk ontspannen tochten te maken met een klein aantal mensen op rustig water? Dan heb je wellicht genoeg aan een kleinere sloep of tender van ongeveer 5-6 meter.
 • Dagtochten met vrienden en familie: Als je vaak met meerdere mensen wilt varen en dagtochten wilt maken, kan een sloep van 6-7 meter beter passen.
 • Overnachtingen: Voor langere tochten waarbij je ook aan boord wilt slapen, is een grotere sloep van 7-8 meter of meer aan te raden. Deze bieden vaak meer comfort en opbergruimte.

Vaarlocaties: Waar ga je varen?

De locatie waar je voornamelijk gaat varen is ook belangrijk:

 • Kleine meren en grachten: Op smalle waterwegen is een compacte sloep van 5-6 meter handiger om te manoeuvreren.
 • Rivieren en grote meren: Voor grotere wateren waar golven en stromingen een rol spelen, is een grotere sloep of tender  van 6-8 meter of meer vaak stabieler en veiliger.
 • Zee of kustwateren: Als je van plan bent om op zee te varen, heb je een robuuste en grotere sloep of tender nodig met een zware motorisering, meestal 8 meter of meer, die bestand is tegen de uitdagende omstandigheden.

Passagiers: Hoeveel mensen moeten er mee kunnen?

Het aantal mensen dat je regelmatig mee wilt nemen is ook een belangrijke overweging:

 • Kleine groepjes: Voor gezelschappen van 2-4 personen is een sloep of tender van 5-6 meter meestal ruim voldoende.
 • Grotere groepen: Als je vaak met 5-8 personen of meer vaart, overweeg dan een sloep van 6-8 meter om iedereen comfortabel plaats te bieden.

Motorisering: welke motorisering past er bij jullie wensen:

Welke motor past er nu bij ons, als u een sloep of tender gaat uitzoeken komt natuurlijk ook de motorisering aan bod, kortweg zijn er 3 mogelijkheden, benzine, diesel en electrisch:

Benzine motor: Dit betreft altijd een buitenboordmotor welke in de bun of achter de sloep of tender geplaatst wordt, Het vermogen van de motor, uitgedrukt in pk (paardenkracht), bepaalt hoe snel en krachtig je sloep of tender kan varen. Bij het kiezen van het juiste vermogen moet je rekening houden met:

 • Het gewicht van de sloep of tender: Zwaardere boten hebben meer pk nodig om soepel te varen.
 • Het aantal passagiers: Hoe meer mensen je aan boord hebt, hoe meer vermogen je nodig hebt.
 • Het beoogde gebruik: Voor rustig toeren op binnenwateren is een lichtere motor vaak voldoende. Voor snel varen of varen op grotere water of bijvoorbeeld waterskien of wakeboarden  is een zwaardere motor  aan te raden.

Diesel motor: Een optie die vaak wordt overwogen, is de dieselmotor. De diesel motor is altijd ingebouwd in de boot en vaak staat deze ook in het midden van de boot. Hier zijn enkele voordelen van het kiezen voor een dieselmotor in je sloep of tender:

Efficiënt brandstofverbruik

Dieselmotoren staan bekend om hun efficiënte brandstofverbruik. Ze zijn zuiniger dan benzinemotoren, wat betekent dat je langere afstanden kunt varen zonder vaak te hoeven tanken. Dit maakt ze ideaal voor lange tochten en avonturen op het water.

Duurzaamheid en betrouwbaarheid

Dieselmotoren zijn gebouwd om lang mee te gaan en zijn zeer betrouwbaar.

Hogere koppel

Dieselmotoren leveren over het algemeen meer koppel dan benzinemotoren. Dit betekent dat ze bij lage toerentallen de sloep of tender al zeer comfortabel voortstuwen, waardoor ze vaak erg stil zijn tijdens de rustige vaartochten.

Veiligheid

Diesel is minder ontvlambaar dan benzine, wat bijdraagt aan de veiligheid aan boord. Dit is een belangrijk aspect om te overwegen, vooral bij het kiezen van een motor voor gezinsuitjes of langere vaartochten.

 

Elektrisch varen:

Elektrisch varen wint snel aan populariteit, ( https://www.jhwatersport.nl/elektrisch-varen/) en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het biedt tal van voordelen die bijdragen aan een betere vaarervaring en een schonere omgeving. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om elektrisch te varen:

Milieuvriendelijk

Elektrische motoren stoten geen schadelijke stoffen uit, wat betekent dat ze geen luchtvervuiling veroorzaken en beter zijn voor het milieu. Dit is een groot voordeel voor watersporters die graag hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

Stille werking

Een van de meest opvallende voordelen van elektrische motoren is hoe stil ze zijn. Dit zorgt voor een rustigere en meer ontspannen vaarervaring, waardoor je meer kunt genieten van de natuur en het water om je heen zonder het lawaai van een traditionele motor.

Lage operationele kosten

Elektrisch varen kan op de lange termijn voordeliger zijn. Elektrische motoren vereisen minder onderhoud dan benzine- of dieselmotoren en de kosten voor het opladen van de accu’s zijn meestal lager dan de kosten voor brandstof.

Directe koppel en respons

Elektrische motoren leveren direct koppel, wat zorgt voor een snelle en soepele acceleratie..

 

Budget: Wat is je beschikbare budget?

Je budget bepaalt uiteindelijk de mogelijkheden. Grotere sloepen zijn over het algemeen duurder in aanschaf onderhoud en winterstallings kosten. Denk hierbij niet alleen aan de aanschafprijs, maar ook aan kosten voor:

 • Brandstofverbruik: Grotere sloepen of tenders verbruiken over het algemeen meer brandstof doordat ze vaak zwaarder gemotoriseerd zijn.
 • Onderhoud: Grotere boten zijn vaak duurder in onderhoud i.v.m. de vaak zwaardere motor en doordat de kosten voor bijvoorbeeld poetswerk of antifouling vaak berekend worden per meter.
 • Ligplaatsen: De kosten voor een ligplaats kunnen toenemen met de grootte van de sloep.
 • Winterberging; De kosten voor de winterberging worden berekend per meter.

Tips voor het kiezen van de juiste grootte

 1. Bezoek een showroom: Kom langs bij JH Watersport om verschillende sloepen te bekijken en uit te proberen. Dit geeft je een goed gevoel van de ruimte en comfort die de verschillende maten bieden.
 2. Overleg met een expert: Ons team bij JH Watersport staat klaar om je te adviseren op basis van jouw specifieke wensen en behoeften.

Conclusie

Het kiezen van de juiste grootte voor je eerste sloep of tender  hangt af van verschillende factoren, zoals het beoogde gebruik, de vaarlocaties, de motor en het aantal passagiers en je budget. Door deze aspecten zorgvuldig te overwegen, kun je een weloverwogen keuze maken die perfect aansluit bij jouw vaarplannen.

Wil je meer weten of verschillende sloepen bekijken? Je bent van harte welkom in onze showroom aan de Noordzijde 27B in Noordeloos. Wij staant klaar met een eerlijk advies en helpen je graag bij het vinden van de perfecte sloep. Neem vandaag nog contact met ons op voor een afspraak of kom gewoon langs!

 

Overige Berichten

HISWA te Water 2023

HISWA te Water 2023

JH Watersport staat met het merk Primeur maar liefst 4 dagen op de grootste in-water bootshow van Noord-Europa. Vanaf woensdag 30 augustus t/m...

Lees meer
De nieuwe website is online.

De nieuwe website is online.

We zijn er blij mee! De vorige website werd al weer wat ouder. Tijd om alles een nieuwe look te geven met het doel alles nog overzichtelijker te...

Lees meer